29 Haziran 2012 Cuma

Hasta ve Doktor Hakları

Hasta ve doktor hakları tıbbi müdahale söz konusu olduğunda ortaya çıkar. Tıbbi müdahale hastanın bedensel, fiziksel, ve psikolojik yönden oluşan bir eksikliğini gidemeye yönelik teşhis, bakım tedavi sürecinde yapılan her türlü davranışlardan oluşur. Doktor hastanın zarar görmemesi adına dikkat ve özen göstermekle yükümlüdür.  Hastaya hastalığı ile ilgili doğru bilgilerin verilmesi hastanın aydınlatılması da sadakat yükümlülüğüdür.  Bu durum Hasta Hakları Yönetmeliği 19. maddenin 1. fıkrasında açıkça yer almıştır.
Şöyle ki aydınlatma görevi yapılırken vereceği bilgilerin ortaya çıkarabileceği riskleri ve hastanın psikolojik durumunu gözetmekle yükümlüdür. Tıbbi müdahale sırasında hastanın kişilik değerleri göz önünde tutulur.
Tıbbi müdahaleden Önce Hastanın Hakları
1.      Hastanın Sağlık Hizmetlerine Ulaşma Hakkı            : Hasta Hakları Yönetmeliğinde, kişilerin sağlık hizmetlerinden hak ve adalete uygun olarak yararlanma ve öğrenme hakları vardır.
2.      Hastanın Hastalığı Konusunda Bilgilenme Hakkı: Hasta kendisine uygulanacak olan tıbbi işlemleri, bu işlemlerin faydalarını ya da sakıncalarını başka bir seçeneğinin olup olmadığını öğrenme hakkı vardır.
3.      Hastanın Rızasının Alınması:  yapılacak tıbbi müdahale ile ilgili uygun izin alınmalıdır. Hiçbir etki ve baskıda bulunmadan verilen rıza geçerlidir.
Tıbbi Müdahaleden Sırasında Hastanın Haklar
1.      Hastanın Kaliteli Hizmet Alma ve Yeniliklerden Yararlanma Hakkı:  En yeni teknolojik gelişimler içeren bakım hizmetleri isteyebilir.
2.      Hastanın Güvenlik Hakkı:  Can ve mal güvenliklerinin korunması ve sağlanması açısından tanınan bir haktır.
3.      Hastanın Kişiselleştirilmiş Tedavi Hakkı: Bu hak insan sağlığın ön plan olması gerekitği hatırlatmakta ve kişilere göre endekslenerek mali durumlara bakılmadan uygulanmalıdır.

Tıbbi Müdahaleden Sonraki Hastanın Hakları
1.      Hastanın Çektiği Acıdan Kurtulma Hakkı:  Hastanın gereksiz acılardan kurtulma hakkı vardır hastanın yaşamını kurtarma ya da sağlığını koruma olanağının kalmadığının belirlenmesi durumunda bile acının giderilmesi ya da azaltılması için çaba ve tıbbi özen gösterilmelidir.

2.      Hastanın Şikayette Bulunma ve Tazminat İsteme Hakkı: Hastanın sahip olduğu hakların kullanılmasının engellenmesi durumunda yasal sınırılar içerisinde her türlü başvuru şikayet, zarar görmesi halinde ise dava açarak zararın karşılanmasını isteme hakkı vardır.


Tıbbi Müdahaleden Önce Doktorun Hakları
1.      Sağlıklı bir ortamda çalışma hakkı
2.      Gelişmiş ve bilimsel tıbbi olanakları kullanma hakkı
3.      Etik kurallara bağlanma hakkı
4.      Mesleğini baskı altında kalmadan uygulama hakkı
5.      Hastayı reddetme hakkı
Tıbbi Müdahale Sırasında Doktorun Hakları
1.      Yapacağı tedaviyi seçme hakkı
2.      Hastaya iyileşme garantisi vermeme hakkı
3.      Hastaya yeterli zaman ayırma hakkı

Tıbbi Müdahaleden Sonraki Haklar
1.      Ücret hakkı: Resmi ya da özel bir sağlık kuruluşunda çalışan doktorun ücreti ilgili kuruluş tarafından ödendiğinden bu hakkın istisnasını oluşturmaktadır.
2.      Tanıklıktan Çekinme Hakkı: Meslek yasasının 245/4. Fıkrasına göre hastası için sır oluşturan bilgileri açıklamak zorunda değildir. Doktor hukuk davalarında duruşma gününden önce mahkemeye vereceği dilekçe ile, ceza davalarında ise duruşmaya giderek mahkeme hakimine bildirerek bu hakkını kullanabilir.
 Hande G.








Hiç yorum yok:

Yorum Gönder